5 tipů na vybavení malého bytu

Obrázek autora článku

Samuel Varga

22. 8. 2023

5 min

Titulní obrázek článku

Když se chystáte do svého prvního pronájmu, či většího města, je pravděpodobné, že váš byt nebude extrémně velký a prostorný. Ale nezoufejte! Dnes vám ukážeme několik způsobů, jak si prostor zpříjemnit tak, aby nepůsobil klaustrofobicky a zároveň si jej vybavíme za zlomek ceny.

Světlé barvy

Asi nejběžnější a zároveň nejpoužívanější způsob, jak prostor vizuálně otevřít, je vymalování stěn světlými barvami. Ano, tmavě šedá a zelená jsou efektní a trendy barvy, ale v menším bytě vám dobrou službu moc neudělají. Ve spojení s přirozeným světlem vám bílá, či jiná světlejší barva krásně rozsvítí prostor. 

Titulní obrázek článku

Neutrální nábytek

Ideálním řešením je také barevně neutrální nábytek, a to z jediného důvodu - neutrální nábytek vám umožní byt různě přeskládat podle vašich potřeb a nemusíte trávit hodiny nad tím, jak to všechno spolu ladí. Další výhodou je taky široká nabídka doplňků, takže pokud se vám nebude líbit váza na stole, můžete ji položit kdekoliv jinde a opět vše k sobě bude ladit.

Titulní obrázek článku

Vyzkoušejte loft

Pokud jste ještě ve fázi výběru bydlení, zkuste se dívat i po bytech, ve kterých je možnost vybudovat spací patro, tzv. loft. Ten vám díky využití prostoru i do výšky umožní mít pod ním třeba své pracovní místo, či gauč s posezením. Tohle místo by jinak bylo vyplněno právě postelí, přitom odemyká úplně novou možnost pro vaše nápady.

Titulní obrázek článku

Dejte nábytku druhou šanci

Chápeme to. Stěhování a hlavně vybavování nového bytu může být neskutečně finančně náročné. Určitě víte, že můžete spoustu peněz ušetřit díky nábytku z druhé ruky. Každopádně se nebavíme pouze o Facebook Marketplace, kde může být kupování nábytku často noční můrou a můžete si domů přinést i nezvané hosty.

IKEA totiž má vlastní second-hand program a ten funguje ve dvou instancích. První částí je oddělení zlevněného zboží, tam si koupíte nábytek, který byl třeba vrácený, či měl poškozený obal. V případě vizuálního poškození, je tam i v textu vše podrobně uvedeno a sami si můžete posoudit, zda se náhodou nevyplatí raději vzít něco z této kategorie než utrácet za nový nábytek. 

Druhou částí je služba druhý život nábytku, kde můžete buď koupit, nebo nabídnout použitý IKEA nábytek. Je to jednoduché, vyplníte formulář, IKEA zhodnotí stav a nabídne cenu, vy pak nábytek odvezete do obchodního domu a oni jej pak prodají a vy v dohodnuté hodnotě obdržíte dárkovou kartu. Samozřejmě si takovýto nábytek můžete i koupit, tudíž značně ušetříte. 

Titulní obrázek článku

Upravte svůj dosavadní nábytek

Může se stát, že se vám po stěhování do nového bytu už některý nábytek nebude hodit. Většina lidí by jej asi prodalo, či vyhodilo a pořídili nový. My ale budeme šetřit nejen přírodu, ale také naši kapsu a nábytek si upravíme. 

Nejjednodušší je nábytek natřít. Vyberte si barvu, která se vám líbí a hodí se do nového bydlení, obojí vezměte třeba před dům a můžete se do toho pustit. Samozřejmě zvolte barvu podle materiálu, který natíráte, barva na dřevo vám třeba na kovové polici úplně držet nemusí. 

Dalším způsobem jsou různé DIY (udělej si sám) úpravy nábytku. Na YouTube a Pinterestu najdete spoustu tutoriálů, jak si svůj nábytek upravit, popřípadě si z více různých částí postavit úplně jiný produkt. Třeba desku na kuchyňskou linku si v kombinaci s nohami proměníte v krásný masivní stůl. 

Titulní obrázek článku

Podobné články

🚀 Čerstvé novinky