Časté chyby realitních makléřů

Obrázek autora článku

UlovDomov

5 min

Titulní obrázek článku

Realitních kanceláří najdete na českém trhu mnoho. Realitním makléřem se může stát prakticky kdokoli, jelikož se jedná o volnou živnost. Jak se má laik zorientovat v tomto obrovském kvantu a jak poznáme kvalitního realitního makléře? Pár zásadních rad se dočtete v tomto článku. Na co byste se měli především zaměřit, a to z pohledu prodávajícího, kupujícího i pronajímatele.

Začněme od úplného začátku: Rozhodli jste se dát svůj byt k prodeji či pronájmu. Většinu níže popisovaných případů sice aplikujeme na prodej bytu, dozvíte se zde však i informace, které zužitkujete stejně dobře při nabízení či hledání nájmu. V úplných počátcích nejspíš sami kontaktujete realitní kancelář po telefonu či e-mailem. Makléř by vám sám měl nicméně z vlastní iniciativy nabídnout osobní schůzku. Neučiní-li tak, je něco v nepořádku. Jak někdo může nabízet nemovitost, kterou sám zatím neviděl? Dále by se vás měl vyptat na kompletní informace týkající se nejen bytu, ale i domu. Potenciálního zájemce totiž může zajímat, zda je v domě například výtah nebo sklep. Zkráceně řečeno by měl makléř projevit co největší zájem získat veškeré relevantní informace.

Jistě není od věci si realitní kancelář předem prověřit. Zjistěte si, kde sídlí, jak dlouho je na trhu, jaké jsou na ni reference. Vyplatí se také věnovat trochu času navíc a zajít si na jejich pobočku, která vám často během několika minut poskytne lepší obrázek, než kdybyste surfovali hodiny po internetu.

Určitě se nenechte ukolébat sliby, že makléř váš byt rozhodně prodá/pronajme. Garanci prodeje vám nikdo nemůže zaručit, a pokud vám tvrdí opak, bude se pravděpodobně jednat o nedůvěryhodného zprostředkovatele. Od makléře byste měli také pravidelně dostávat zprávy o tom, jak se prodej nemovitosti vyvíjí. Jestliže se vám nikdo během 14 dní, nemluvě o několika měsících či déle, neozve, narazili jste nejspíš na ne právě pracovitého a poctivého makléře.

Přejděme nyní k ceně. Solidní realitní kancelář by vám měla sdělit reálnou cenu nemovitosti odvislou od lokality, stavu bytu a přiměřenou cenám konkurenčních nabídek. Stejná situace platí i u pronájmu. Makléř by měl být váš poradce a konzultant. Neodůvodněně příliš nízká, nebo naopak vysoká cena nevěstí nic dobrého. Cena musí být vždy transparentní. V žádném případě nevěřte makléři, který vás nabádá k tomu, abyste s majitelem nehovořili o ceně. Ta je předem domluvená a poctivý prodejce nemá důvod dělat kolem ní tajnosti. Stejně tak někteří makléři často ztratí slovo o tom, že je majitel ochotný jít s cenou dolů. V tomto případě jste narazili na nespolehlivého makléře. Ani jedna z popsaných situací by totiž neměla nastat.

Existují také absurdní případy, kdy si makléř na potenciálním kupujícím vynutil podpis jakési předběžné smlouvy s odůvodněním, že jinak k prohlídce bytu nemůže dojít. To je samozřejmě hloupost a při podobných návrzích se rovnou otočte a odejděte pryč. Nikdo po vás nemůže požadovat podpis, když si byt chcete pouze prohlédnout.

V článku Provize aneb Za co skutečně platíte se dozvíte více o finanční stránce při prodeji nemovitosti, tedy o ceně, provizi, zálohách apod.

Podobné články