Energetický průkaz budov a hrozící pokuty

Obrázek autora článku

Samuel Varga

21. 8. 2021

5 min

Titulní obrázek článku

Energetický průkaz budov představuje u nemovitostí prakticky to samé, co energetický štítek u spotřebičů. Určuje energetickou náročnost dané nemovitosti, tedy kolik spotřebuje energie za standardního provozu, a přiřadí budovu do příslušné třídy energetické náročnosti. Od roku 2009 je povinný u všech novostaveb (od roku 2013) a při větší rekonstrukci domů (např. zateplení). Hodit se vám bude ale taky při pronájmu. Pokud jej nemáte, hrozí vám pokuta.

Rozhodli jste se, že svou nemovitost prodáte? Případně ji či její část chcete pronajímat? Pak je ze zákona vaší povinností si energetický průkaz obstarat. V průkazu najdete hodnoty veškerých energií potřebných na provoz budovy (vytápění, přípravu teplé vody, klimatizaci ap.) a podle těchto údajů je následně budova zařazena do jedné ze sedmi tříd (od energeticky nejvýhodnější až po nehospodárnou). Váš energetický průkaz nesmí být starší více než 10 let.

Státní energetická inspekce se dosud zaměřovala převážně na kontrolu obecních a městských nemovitostí. Situace se však postupně mění a kontroly se objevují i u domů fyzických osob. Vlastníte starší dům a dosud jste průkaz nepotřebovali. Kritický okamžik nastává ve chvíli, kdy se dům rozhodnete prodat. Energetický průkaz by totiž měl být součástí kupní smlouvy. Nechte si jej proto vyhotovit ještě před prodejem, protože poté by vás nový majitel do domu nemusel pustit, a vám nezbude, než zaplatit pokutu. Ta se pohybuje mezi 50 až 100 tisíci korun.

Výjimku představují budovy do 50m² a objekty určené pro rodinnou rekreaci (chaty a chalupy), na něž se povinnost vlastnit průkaz nevztahuje. Stejně tak jako na zemědělská stavení a kulturní památky, což dodáváme spíše na okraj a pro úplnost.

Průkaz je nesporně užitečný v tom, že v něm máte jasně uvedeno, kolik vás bude stát provoz budovy. Novým majitelům tak pomůže vypočítat celkové náklady na energie. Vypracuje vám ho každý tzv. energetický specialista certifikovaný ministerstvem průmyslu a obchodu. Seznam jednotlivých expertů najdete zde. Cena průkazu se různí, jelikož ji nijak nekoriguje zákon, je tedy smluvní a záleží na mnoha parametrech: kolik má budova pater, zda je součástí sklep, jak je dům starý apod.). Uvádí se, že energetický průkaz budov při troše štěstí seženete i za dva tisíce, jestliže jej ale chcete mít vyhotoven poctivě a nejde vám pouze o splnění právních předpisů, doporučujeme si připlatit. Běžně za kvalitní průkaz s výpovědní hodnotou zaplatíte mezi šesti až sedmi tisíci korun (za velikost objektu rodinného domku).

Vyrojily se také případy nekvalitních průkazů, jež byly prodávány výrazně pod cenou (již zmiňované dva tisíce korun). Máte-li podezření, že jste se právě vy stali obětí nedůkladného zpracování, můžete si svůj průkaz otestovat. Zde si stáhnete aplikaci, která vám pomůže ověřit správnost výpočtu. Napadají vás další otázky, navštivte proto jednoduchou a užitečnou stránku.

Podobné články