Inflace a nájemné: Je nájemní bydlení pro běžného českého občana dostupné?

Obrázek autora článku

Samuel Varga

29. 3. 2023

03 min

Titulní obrázek článku

V posledních 12 měsících se ceny nájmů v České republice zvyšovaly, což je v souladu s obecným trendem posledních let. Zároveň však došlo k významnému růstu inflace, který má vliv na celkovou ekonomickou situaci země. Je nájemní bydlení pro běžného českého občana dostupné? Náklady na bydlení by ideálně neměly překročit 30 % příjmu. Jakou část příjmu utratí za bydlení průměrný obyvatel Brna, Prahy nebo Ostravy?

Roste cena nájmu spolu s inflací?

Podle dat UlovDomov.cz se v období od ledna 2022 do ledna 2023 ceny nájmů bytů zvýšily o 5-22 % podle dispozice a lokality. Tento růst se týkal všech typů bytů, ale nejvýraznější byl u bytů menších dispozic. 

Souběžně s tím se však také zvyšovala inflace, což je míra růstu cen zboží a služeb v ekonomice. Podle statistik České národní banky dosáhla inflace v lednu 2023 meziročně hodnotu 17,5 %, což je nejvyšší úroveň od roku 2012. Růst nájemného v průměrném bytě 2+1 o rozloze 60m2 v Praze míru inflace nepřekročil (14 %). V ostatních krajských městech ČR se růst také držel pod inflací (8-13 %). 

Titulní obrázek článku

Stačí průměrná mzda na průměrné bydlení?

Mzdy v ČR za poslední rok rostly také. Připravili jsme konkrétní příklady nacenění nájemného v bytě 2+1 o rozloze 60m2 ve 3 krajských městech a průměrnou mzdu v těchto lokalitách.

Příklad: Brno

V Brně je průměrná cena nájemného v takovém bytě na úrovni 281 Kč na metr čtvereční. Brňané tak zaplatí 16 860 Kč měsíčně plus 2 300 korun na zálohách za plyn a elektřinu. 

Průměrný čistý měsíční výdělek v Jihomoravském kraji je 34 457 Kč. Nájemné a zálohy na energie v průměrném bytě teda pohltí 55 % průměrného čistého příjmu. Může se to zdát hodně, ale je potřeba brát v potaz možnost příspěvku na bydlení, který nedávno prošel úpravou. Jednotlivec z příkladu výše má nárok na 7 792 Kč. Ve výsledku je tak podíl nákladů na bydlení jenom 33 % z výdělku.

V případě hypotéky by srovnatelné bydlení vyšlo na skoro 30 tisíc korun ve splátce. Příspěvek na bydlení by však v tomto případě nebylo možné využít. Splátka hypotéky se totiž do výpočtu nezapočítává.

✅ nájemní bydlení je v Brně dostupné i pro nezadané průměrné pracující

Příklad: Ostrava

V Ostravě nájemník za stejný byt zaplatí 187 korun za metr čtvereční. Ve výsledku tedy 11 220 Kč. Měsíční náklady budeme počítat také 2 300 Kč. 

V Moravskoslezském kraji si průměrný pracující přijde na 31 841 Kč čistého příjmu měsíčně. Náklady na bydlení tak představují 42 % příjmu. V tomto případě může také žádat o příspěvek na bydlení, a to ve výši 3 968 korun. Podíl nákladů na bydlení vůči mzdě je tak ideálních 30 %.

✅ nájemní bydlení je v Ostravě dostupné i pro nezadané průměrné pracující

Příklad: Praha

V Praze nájemník sežene byt 2+1 o rozloze 60m2 průměrně za 18 480 Kč a vydělá si v průměru 41 195 Kč. Když přičteme náklady na energie, průměrný Pražan utratí za bydlení přibližně polovinu svého příjmu. Také mu ale vzniká nárok na příspěvek na bydlení, a to až ve výši 5 771 korun. Výsledný podíl bydlení vůči mzdě je po odečtení příspěvku snesitelných 36 %.

✅ nájemné bydlení je v Praze dostupné i pro nezadané průměrné pracující 

Inflace výrazně překonala růst cen nájemného a mnozí lidé jednoduše dosáhnou na pomoc od státu. V porovnání s vlastním bydlením pořízeným na hypotéku je tak nájemní bydlení mnohem dostupnější.

Podobné články

🚀 Čerstvé novinky