Mít či nemít jako nájemník energie napsané na sebe?

Obrázek autora článku

UlovDomov

5 min

Titulní obrázek článku

Pokud se stěhujete někam do nájmu či podnájmu, může se stát, že budete řešit i otázku, zda si na sebe přepsat smlouvy na dodávku elektřiny a plynu. Většinou je toto rozhodnutí učiněno na straně pronajímatele a nájemníci se mu jen přizpůsobí. Nicméně někdy může být možné se v této záležitosti s pronajímatelem domluvit. Ať tak či tak, je dobré vědět, co obě možné varianty obnáší.

Energie psané na nájemníka

Pro nájemníka znamená tato varianta větší kontrolu nad jeho náklady na energie, ale také veškerou zodpovědnost s tím spojenou.

Na jednu stranu si může nájemník plně ovlivnit, kolik za energie zaplatí. Může si snížit náklady volbou vhodného dodavatele nebo v případě, že má od pronajímatele nařízeno, kterého dodavatele musí mít, může si alespoň sjednat nejvhodnější produkt . Má také jistotu, že zaplatí reálnou spotřebu, a když tuto sníží, sníží si tím i své náklady. To je výhoda především oproti variantě pronájmu, kdy se platí paušální částka za energie bez ohledu na spotřebu. Při této variantě také nehrozí, že by nájemníkovi nebyl ze strany pronajímatele vyplacen přeplatek. (Pozn. Při hledání podnájmů jsem se v minulosti setkala i s tím, že majitelka bytu mi otevřeně oznámila, že nedoplatky po nás bude požadovat, ale přeplatky si samozřejmě nechá. I takové věci se stávají.)

Na druhou stranu je s touto variantou spojená již výše zmíněná zodpovědnost. Znamená to platit o platbu nebo dvě více, podle toho, jestli máte elektřinu i plyn. Veškeré riziko vzniku dluhu při neplacení záloh stojí na nájemníkovi, což může být rizikovější v případě tzv. studentských bytů, kde bydlí více lidí. Ten, který má na sebe energie napsané, zde v podstatě ručí za to, že mu ostatní budou nadále platit. Stejně tak v případě stěhování je potřeba si ohlídat, že smlouvy byly přepsány na nové nájemce, protože povinnost platit zálohy nekončí odstěhováním, ale fyzickým přepisem smluv na jinou osobu.

Co to obnáší při stěhování?
V případě stěhování je pro Vás varianta, kdy máte energie psané jako nájemníci na sebe, administrativně náročnější. Je nutné zde vždy nutné převést smlouvy na nové nájemníky, z čehož vyplývá potřeba řešit předávací protokoly, podpisy od původního i nového nájemce, žádosti o smlouvy, výběr dodavatele a produktové řady . Často je také potřeba zajít osobně na pobočku dodavatele. Navíc, pokud si původní nájemce zvolil nevhodného dodavatele, který dělá při přepisu energií potíže, může být tento proces zdrojem nejedné bolesti hlavy a starostí.

Většinou je přepis nejnáročnější pro nového nájemníka, který si vše musí zařídit sám. Nicméně i původní nájemník by si měl pohlídat, že jeho smlouvy byly ukončeny, aby se nestalo, že mu u dodavatele bude vznikat dluh z důvodu povinnosti platit zálohy popsané výše.

Existují možnosti, jak si tuto administrativní zátěž ulehčit. Některé realitní kanceláře Vám dodají potřebné formuláře nebo v lepším případě za Vás přepis kompletně zajistí. Většinou však jen v rámci dominantního dodavatele nebo dodavatele, kterého měl původní nájemce, což nemusí být nejvhodnější volba. Pak je zde ještě možnost využít služby odborníka , který za Vás přepis kompletně zařídí včetně návštěvy pobočky a zároveň Vám pomůže vše správně nastavit a vybrat nejvhodnější cenovou variantu.

Energie psané na pronajímatele

Pro nájemníka je toto taková „bezstarostná“ varianta, protože nemusí v podstatě nic dalšího než nájemní smlouvu řešit. Zálohy na energie posílá spolu s platbou za nájem, nemusí se zabývat volbou dodavatele či produktové řady a nemusí při stěhování obíhat pobočky, aby si přepsal smlouvy na své jméno. V některých případech může být tato varianta i cenově výhodnější, pokud má majitel více nemovitostí, je přemýšlivý a snaží se vyjednat lepší ceny.

Na druhou stranu při této variantě nemá nájemník své náklady na energie pod kontrolou, protože nemůže ovlivnit cenu volbou ceníku ani dodavatele. Některým pronajímatelům je jedno, jak vysoká je cena, protože ji oni neplatí, a nemají motivaci ji nájemníkům snižovat. Může se také stát, že nájemníkům bude zatajen přeplatek (Sice je to neetické, ale může se stát.), naopak nedoplatek po nich bude vyžadován vždy.

Pokud neplatíte za energie paušál bez ohledu na to, kolik spotřebujete, měl by s Vámi pronajímatel projít roční vyúčtování, jakmile mu dorazí. Obzvlášť, pokud v bytě nebo domě bydlíte kratší dobu než rok, měli byste si pohlídat, že naúčtována spotřeba je opravdu Vaše (dle předávacího protokolu ze stěhování).

Co to obnáší při stěhování?
Pokud nemáte energie psané na sebe, odpadá Vám při stěhování část administrativy i starostí. V podstatě se akorát podíváte na aktuální stav elektroměru a plynoměru a spolu s pronajímatelem vyúčtujete, kolik mu máte doplatit za spotřebované energie nebo kolik má on vrátit Vám. Jedná se v podstatě o totéž jako v případě ročního vyúčtování. Dopočítat se konečné částky může být složité, ale je možnost k tomu po domluvě s pronajímatelem využít pomoci odborníka . S ukončením nájemní či podnájemní smlouvy končí Vaše povinnost platit zálohy a vše je tedy okamžitě vyřešeno a nemusíte nic dalšího hlídat.

Z pohledu dlouhodobého nájemníka je výhodnější mít smlouvy na dodávku energií psané na sebe, protože máte pod kontrolou svou spotřebu a náklady. Můžete přemýšlet o možnostech jejich snížení a využít k tomu třeba i různé projekty touto tématikou se zabývající . Pokud bydlíte na tzv. studentském bytě nebo se často stěhujete, jsou vhodnější variantou energie psané na pronajímatele. U studentů je to méně rizikové pro toho jednoho, který by měl smlouvy na sebe, a při častém stěhování se nemusí řešit tolik papírování.

Podobné články