Trvalý pobyt – první část

Obrázek autora článku

Štěpán Smoleja

Právník a specialista na nájemní právo

3. 8. 2021

5 min

Titulní obrázek článku

Kolem přihlášení k trvalému pobytu kolují mnohé nesmysly a dezinformace. Jak se vyznat ve spleti rad na různých internetových diskuzích a co je vlastně pravda? Co si můžeme skutečně dovolit a co je možné jen „na papíře“? Pokusím se vám vše objasnit hezky od začátku, jak nejlépe dovedu.

Každý občan České republiky může mít na našem území pouze jedno trvalé bydliště. Místo trvalého bydliště se ohlašuje v příslušné obci, v rámci statutárních měst (Praha, Brna apod.) v dané městské části nebo na magistrátu. Ke změně musíte předložit vyplněný formulář, tzv. přihlašovací lístek k trvalému pobytu, občanský průkaz a nějaký doklad, který prokazuje, že v dané lokalitě bydlíte: tedy např. výpis z katastru nemovitostí nebo nájemní smlouvu, případně úředně ověřené potvrzení kompetentní osoby. Je to však skutečně takto jednoduché?

Začneme od konce seznamu: První fáma vzniká v okamžiku, kdy tvrdíte, že vždy potřebujete souhlas majitele nemovitosti. Jestliže máte nájemní (pozor, nikoli podnájemní) smlouvu, žádný další souhlas nemusíte řešit a lze si trvalé bydliště přihlásit i bez výslovného souhlasu majitele nemovitosti. Pozor, nelze to, ledaže byste měli ve smlouvě vysloveně uvedeno, že se v bytě nemůžete přihlásit k trvalému pobytu. Situace je malinko odlišná, pokud obýváte družstevní byt, tam je potřeba získat souhlas bytového družstva.

Pochopitelná je naopak i obava majitelů, že by se eventuálně nájemníka nezbavili, pokud by měl v jejich bytě trvalé bydliště. Nicméně pokud je smlouva na dobu určitou, po jejím uplynutí a neprodloužení dalšího trvání má majitel právo nájemníka z bytu vystěhovat. Nájemník může přirozeně klást odpor, ale trvalý pobyt na vyloučení z bytu nic nezhorší a stejně se bude muset vést správní řízení.

Dalším ožehavým problémem je případná exekuce uvalená na majetek nájemce v místě trvalého bydliště. Proti tomu se může pronajímatel bránit tím, že do smlouvy přesně rozepíše vybavení bytu. Majetek pronajímatele sice může být zabaven, jemu pak při soudu vzniká nárok jej vymáhat zpět, což mnohdy bohužel může trvat poměrně dlouho. Navíc exekutor zabavené věci odveze, vrácení si však musíte zařídit sami, na což mazaní exekutoři vsázejí, proto majetek často okamžitě odvážejí co nejdál. Předpokládají totiž, že si pro deset let starou ledničku nepojedete přes půlku republiky… Ale to jsem se už dostala někam jinam, zpátky k trvalému bydlišti.

Dejme tomu, že jste s majitelem podepsali nájemní smlouvu a nic vám nebrání k registraci nového trvalého pobytu. Co vás čeká nyní? Krom ustřižené občanky a dočasného dokladu o vaší identitě si budete muset zajít na zdravotní pojišťovnu, kde nahlásíte nové místo trvalého bydliště. Patříte mezi podnikatele, pak stačí zajít na živnostenský úřad (v Brně na Malinovského nám. 3), kde změnu nahlásíte, a oni pak sami informují nejen zdravotní pojišťovnu, ale i správu sociálního zabezpečení a finanční úřad.

Podobné články