Provize aneb Za co skutečně platíte

Obrázek autora článku

Štěpán Smoleja

Právník a specialista na nájemní právo

5 min

Titulní obrázek článku

Realitní kancelář by měla být hlavně váš zástupce, poradce a konzultant na trhu s realitami. Víte, co vše patří do poskytovaných služeb, které byste měli dostat v rámci toho, že na konci spolupráce zaplatíte provizi?

V článku Chyby realitních makléřů jste se dočetli, jak by se měl chovat profesionální realitní makléř. Nyní se dozvíte, jak by za svou práci měl být ohodnocen. Za služby realitních kanceláří platíte provizi. Uvádí se, že standardní provize by měla činit 5 % z konečné prodejní ceny a měl by ji platit prodávající, nikoli kupující. Může se samozřejmě objevit i případ, kdy vám makléř nabízí své služby zdarma, bez provize. Těžko lze uvěřit tomu, že by vám někoho pomáhal z čistě altruistických důvodů, tudíž je zřejmé, že „zdarma“ v tomto případě znamená, že si zprostředkovatel vybere svou odměnu jinde, například u kupujícího. Přirozeně se cena v průběhu procesu nabízení bytu a hledání vhodného kupce může měnit, s tím musíte počítat. Platí však stále, že ke změně ceny musí od vás makléř získat písemný souhlas, nelze s cenou tedy dle libosti hýbat.

Některé realitní kanceláře s oblibou zaměňují provizi za zálohu. Často se jedná o podobnou částku, která může k (úmyslné) záměně svádět. Jako kupující si proto ohlídejte, že skutečně platíte zálohu, nikoli provizi. Tu koneckonců hradí prodávající a bývá obvykle splacena až úplně na závěr spolupráce, po zápisu do katastru nemovitostí. V této chvíli by lišácký makléř mohl využít situace a získat pro sebe odměnu za služby, které prodávajícímu původně prezentoval jako „zdarma“ (viz výše). Ideálním řešením je převést finance na účet třetí osoby – právníka nebo notáře, nikoli přímo na účet realitní kanceláře. Bráníte se tímto i proti eventuálnímu bankrotu kanceláře apod.

Dále si pečlivě ověřte, jaké služby jsou zahrnuty v provizi, což by mělo být vyjmenováno ve zprostředkovatelské smlouvě, kterou mezi sebou prodávající a realitní kancelář uzavřou. Mezi obvyklé služby krom práce makléře patří: zveřejnění inzerátu, vyhotovení všech smluv, zajištění znaleckého posudku, výpisu katastru nemovitostí a snímek pozemkové mapy. Zprostředkovatelskou smlouvu můžete uzavřít buď exkluzivní, nikdo jiný tedy nemá právo vás zastupovat, nebo nevýhradní. V druhém případě se váš inzerát může objevit na různých serverech pod jinou cenou. Zkušenosti praví, že tato praxe nepůsobí příliš dobře na případné zájemce, jelikož si odlišné ceny spojují s podvodem a nevěří jim.

Možná vás v průběhu čtení napadlo, jak je to v případě nájmu a podnájmu? Kdo platí provizi? Jak bývá většinou vysoká? Přečtěte si v článku Provize u pronájmu.

Podobné články