Jak na výměnu těsnění v okně? Neváhejte a ušetřete tisíce

Obrázek autora článku

Samuel Varga

7. 8. 2023

5 min

Titulní obrázek článku

Léto je pomalu u konce a přišel čas na to se pomalu začít připravovat na topnou sezónu. Možná si říkáte: Proč vás už strašíme se zimou? Ono některé z příprav je lepší udělat, ještě dokud je teplo. Existuje hned několik způsobů, jak zvýšit energetickou účinnost a komfort ve vašem bytě a ušetřit spoustu peněz za topení. Jedním z takových způsobů je i výměna těsnění v oknech. Těsnění hrají velmi důležitou roli při udržování optimální teploty a zabraňování průniku nežádoucích elementů, jako jsou chladný vzduch, vlhkost a hluk, do interiéru bytu.

Kdy vyměnit těsnění:

Většina těsnění plastových oken je vyrobena z elastického materiálu, který se s časem může opotřebovat a ztrácet svou účinnost. To může vést k nežádoucím únikům, které nám v zimě udělají velký účet za topení a v létě zase za klimatizaci. Pokud si všimnete, že těsnění je prasklé, ztratilo pružnost nebo se jednoduše opotřebovalo, je nejvyšší čas zvážit jeho výměnu. Zpravidla byste výměnu měli udělat typicky jednou za deset let, ale klidně i dříve. 

V některých případech je dobré zavolat odborníka, který vám nejen udělá výměnu, ale také okno seřídí a zkontroluje jeho stav, zvláště pokud jde o více oken, či složité okenní systémy. Pokud jste dostatečně technicky zdatní, můžete se do výměny pustit sami.

Pokud pronajímáte byt a nechce se vám podobné věci řešit, vyzkoušejte prémiovou službu Ideální nájemce.

Příprava a materiály:

Předtím než se pustíme do procesu výměny těsnění, je důležité si zajistit potřebné nástroje a materiály. Kromě nového těsnění budete potřebovat páčidlo, či špachtli, která vám pomůže odstranit staré těsnění, a nůžky na střih nového těsnění. Než začnete, ujistěte se, že máte k dispozici správný typ těsnění pro svá okna. Existuje několik různých druhů, včetně hladkých těsnění, štěrbinových těsnění a křídlových těsnění. Vybírejte takové, které nejlépe odpovídá typu a konstrukci vašich oken.

Postup výměny:

1. Začněte odemknutím a otevřením okna. 

2. Odejměte staré těsnění: Použijte páčidlo, či špachtli k opatrnému odstranění starého těsnění z drážky. Buďte opatrní, abyste nepoškodili rámeček okna. Důkladně vyčistěte drážku od zbytků starého těsnění a prachu.

3. Nastříhejte a nainstalujte nové těsnění: Z nového těsnění si pomocí nůžek ustřihněte potřebnou délku. Poté opatrně vložte nové těsnění do drážky. Ujistěte se, že je těsnění správně umístěno a přiléhá k rámečku okna. Poslední krok je slepit všechny konce k sobě. 

4. Dokončení a kontrola těsnosti: Zavřete okno a ujistěte se, že nové těsnění je správně umístěno a okno těsní po celém obvodu. Měli byste pocítit pevný tah a žádné průvany.

Výměna těsnění v plastových oknech je úkol, který můžete s trochou trpělivosti a péče zvládnout. Snažte se pravidelně kontrolovat stav těsnění oken a v případě potřeby provádět výměnu. Tím nejen udržíte optimální teplotu a komfort ve svém domě, ale také ušetříte na energiích.


Těsnění oken jsou jednou z mála drobných oprav, které vám zvýší životní komfort. Ne všechny jsou ale na vás, jako podnájemníkovi. Podívejte se, jaké opravy jdou za vámi a jaké naopak za majitelem >>


Podobné články

🚀 Čerstvé novinky